Bagaimana Mendapat Manfaat daripada RCEP melalui Pemasaran Digital China

Adakah anda tahu bahawa RCEP kini berkuat kuasa? Apakah maksud RCEP kepada perniagaan anda? Bagaimana untuk mendapat manfaat daripada pasaran China yang besar melalui pemasaran digital?

Anda boleh menunggu, tetapi pesaing anda sedang mengambil tindakan!

 • Apa itu RCEP?
 • Nilai RCEP
 • Apakah maksud RCEP untuk perniagaan?
 • Apakah faedah RCEP dari China
 • Bagaimana pemasaran digital di pasaran China terbesar RCEP

Bahasa yang berbeza:

China Japan Korea Vietnam Indonesia Malaysia Thailand Australia Singapore Myanmar Philippines Cambodia New Zealand Brunei Laos


1, Apakah RCEP?

Menurut Wiki Pedia, Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) ialah perjanjian perdagangan bebas antara negara-negara Asia-Pasifik Australia, Brunei, Kemboja, China, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Laos, Malaysia, Myanmar, New Zealand, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam. 15 negara anggota itu menyumbang kira-kira 30% daripada populasi dunia (2.2 bilion orang) dan 30% daripada KDNK global ($26.2 trilion), menjadikannya blok perdagangan terbesar dalam sejarah. Ia merupakan perjanjian perdagangan bebas pertama di kalangan negara Asia Timur China, Jepun dan Korea Selatan, tiga daripada empat ekonomi terbesar di Asia.

RCEP termasuk gabungan negara berpendapatan tinggi, sederhana dan rendah. Ia dijangka menghapuskan kira-kira 90% daripada tarif ke atas import antara penandatangannya dalam tempoh 20 tahun berkuat kuasa, dan mewujudkan peraturan biasa untuk e-dagang, perdagangan dan harta intelek. Beberapa penganalisis meramalkan bahawa ia akan menawarkan keuntungan ekonomi yang ketara untuk negara yang menandatangani, meningkatkan pemulihan ekonomi pasca-pandemi, serta “menarik pusat graviti ekonomi kembali ke Asia, dengan China bersedia untuk menerajui dalam menulis peraturan perdagangan untuk rantau ini, “meninggalkan AS dalam hal ehwal ekonomi dan politik. Reaksi daripada pihak lain adalah neutral atau negatif, dengan beberapa penganalisis mengatakan bahawa keuntungan ekonomi daripada perjanjian perdagangan adalah sederhana. RCEP telah dikritik kerana mengabaikan isu buruh, hak asasi manusia dan kelestarian alam sekitar.

2, Nilai RCEP

Gabungan KDNK ahli RCEP yang berpotensi melepasi KDNK gabungan ahli Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) pada tahun 2007. Adalah dicadangkan bahawa pertumbuhan ekonomi yang berterusan, terutamanya di China dan Indonesia, boleh menyaksikan jumlah KDNK dalam keahlian RCEP asal meningkat kepada lebih AS $100 trilion menjelang 2050, kira-kira dua kali ganda saiz projek ekonomi TPP.

Menurut Peter Petri dan Michael Plummer dari Brookings Institution, RCEP boleh menambah $209 bilion setiap tahun kepada pendapatan dunia, dan $500 bilion kepada perdagangan dunia menjelang 2030, dan bahawa “perjanjian baharu akan menjadikan ekonomi Asia Utara dan Asia Tenggara lebih cekap, menghubungkan kekuatan mereka dalam teknologi, pembuatan, pertanian, dan sumber semula jadi.

3, Maksud RCEP untuk Perniagaan

Memandangkan komitmen berkenaan perdagangan barangan ini, RCEP dijangka memudahkan transformasi rantaian nilai serantau. Negara anggota RCEP, terutamanya Jepun, Korea Selatan, China dan negara-negara ASEAN, mempunyai tahap perdagangan dalam industri yang tinggi (terutamanya dalam sektor elektronik), berkat rantaian bekalan yang mantap di rantau ini. Dengan peraturan asal RCEP yang mencerminkan proses pengeluaran kontemporari dan pengaturan logistik perdagangan, pergerakan barangan di rantau ini akan menjadi lebih mudah, memudahkan pelanjutan rantaian bekalan serantau keluar dari China. Elektronik, pakaian, tekstil, mainan, mesin dan plastik adalah sektor utama di mana pengeluar ingin mempelbagaikan operasi mereka di luar China. Di samping itu, komitmen baharu Jepun kepada China dan Korea Selatan berkemungkinan memberi manfaat kepada sektor automotif, memandangkan import alat ganti kereta Jepun China menyumbang 27% daripada perdagangan dua hala antara kedua-duanya. Di bawah RCEP, 90% daripada eksport alat ganti Jepun ke China akan bebas tarif.

Perdagangan dalam Perkhidmatan dan Komitmen Lain

RCEP juga memberikan akses pasaran yang lebih baik, melebihi daripada yang disediakan oleh FTA sedia ada, untuk pengeksport perkhidmatan dan pelabur dalam beberapa pasaran RCEP. Sebagai contoh, pengeksport dan pelabur perkhidmatan New Zealand untuk pertama kalinya akan mendapat manfaat daripada komitmen akses pasaran dari China, dan juga daripada negara ASEAN yang tidak menjadi pihak dalam Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP), seperti Indonesia dan Filipina.

Berhubung perdagangan dalam perkhidmatan, Kemboja, China, Laos, Myanmar, New Zealand, Filipina, Thailand dan Vietnam telah menawarkan senarai jadual yang positif manakala negara anggota lain telah membuat tawaran perkhidmatan atas dasar senarai negatif di mana pasaran akan terbuka sepenuhnya untuk penyertaan RCEP, selain daripada sekatan yang dinyatakan dalam senarai. Secara keseluruhan, sekurang-kurangnya 65% daripada sektor perkhidmatan akan dibuka sepenuhnya kepada pelabur asing, dengan komitmen untuk meningkatkan had pegangan saham asing dalam pelbagai industri, seperti perkhidmatan profesional, telekomunikasi, perkhidmatan kewangan, perkhidmatan komputer, dan perkhidmatan pengedaran dan logistik. Walau bagaimanapun, kesan sebenar akan bergantung pada cara langkah-langkah itu diterima pakai dan dilaksanakan di peringkat perniagaan kerana selalunya terdapat jurang yang besar antara dasar dan realiti apabila melibatkan liberalisasi perdagangan perkhidmatan di bawah FTA.

RCEP juga merangkumi bab mengenai harta intelek, perdagangan elektronik, persaingan, perusahaan kecil dan sederhana (PKS), kerjasama ekonomi dan teknikal serta pemerolehan kerajaan.

4,Apakah faedah RCEP dari China

China telah menjadi salah satu ekonomi yang paling pesat berkembang di dunia, dengan pertumbuhan KDNK tahunan sebenar purata 9% dalam tempoh lima tahun yang lalu. Bank Dunia menyifatkan prestasi ini sebagai “perkembangan terpantas yang berterusan oleh ekonomi utama dalam sejarah.” China bukan sahaja pusat pembuatan penting untuk ekonomi global, tetapi kini juga merupakan pasaran pengguna yang amat diperlukan.

RCEP ialah perjanjian perdagangan pelbagai hala pertama China dan kerjasama perdagangan pertama dengan dua lagi kuasa ekonomi serantau: Jepun dan Korea Selatan. China, ahli terbesar kumpulan itu, berusaha untuk meningkatkan profilnya dalam mekanisme penyepaduan Asia.

Lebih satu pertiga daripada perdagangan asingnya akan bebas tarif, yang akan membawa kepada pembukaan selanjutnya dalam perkhidmatan dan pelaburan berkaitan, serta kemudahan perdagangan dan persekitaran perniagaan yang lebih baik. Perjanjian itu akan meningkatkan usaha China untuk menstabilkan perdagangan dan pelaburan asing, menggalakkan peningkatan industri, dan membantu negara itu menetapkan peraturan ekonomi dan perdagangan yang serasi dengan piawaian antarabangsa berkualiti tinggi.

5, Bagaimana pemasaran digital di pasaran China terbesar RCEP

5.1, carian berkaitan RCEP di Google / Baidu

 • Kata kunci: RCEP
 • Enjin Carian: semua menggunakan Google kecuali carian Cina dengan Baidu
 • Bahasa: Bahasa Inggeris / bahasa tempatan

Jumlah Carian Bulanan RCEP

 • China: 1,000–10,000 / 100–1,000
 • Jepun: 10,000–100,000 / 100–1,000
 • Korea: 1,000–10,000 / 100–1,000
 • Vietnam: 1,000–10,000 / 1,000–10,000
 • Indonesia: 1,000–10,000 / 100–1,000
 • Malaysia: 1,000–10,000 / 100–1,000
 • Thailand: 1,000–10,000 / 10–100
 • Australia: 100–1,000 / 100–1,000
 • Singapura: 100–1,000 / 100–1,000
 • Myanmar: 100–1,000 / 100–1,000
 • Filipina: 100–1,000 / 10–100
 • Kemboja: 100–1,000 / 100–1,000
 • New Zealand: 10–100 / 10–100
 • Brunei: 10–100 / 10–100
 • Laos: 10–100 / 10–100

5.2, Petua pemasaran digital untuk pasaran China

 • SEO, SEM (Baidu)
 • Pemasaran sosial (WeChat & Weibo)
 • ePR (Sina, Sohu & QQ)

Sila isi borang berikut untuk pemasaran RCEP kami melalui Kempen Pemasaran Digital China.

 

Take advantage of this remarkable opportunity and start your China online presence and marketing today, by filing up the form as below.

Site URL (required)

Keywords/Keyphrase (required)

Type of Business (required)

We want to hear from you. Please complete the following form for your non-technical questions, concerns or feedback.

Full Name (required)

Email (required)

Company

Skype

Note: QiYang does not sell or share your email address or personal information with anyone.

What's your expectation from us? (required)
TrafficLeadsSalesOthers

Targets Profile

Describe what kind of audience you would target for marketing

Which Services (required)
SEOPPCOnline DisplayVideo MarketingSocial MarketingOnline Press ReleaseMarket Research ReportTraffic & Leads AnalysisTarget Behavior ResearchOthers

Please describe what other service you required if others being chosen

Which sounds acceptable? (required)

When are you likely to start your China marketing campaign? (required)

Enter the text from the image below